Israel octombrie 2012: Impresii dupa calatorie

Collage

 

Pentru primul pelerinaj al grupului nostru in Israel am ales aceasta varianta, de 6 nopti si 7 zile, cel mai des intalnit format de pelerinaj pentru Israel.

Timpul a fost suficient pentru a parcurge punctele de interes din Tara Sfanta, incepand cu Galileea, tinutul copilariei si inceputului misiunii lui Iisus Hristos, continuand apoi cu o incursiune in Pustiul in care Iisus s-a nascut (Bethleem), a fost ispitit (Muntele Carantaniei), iar Sfintii Parinti s-au retras pentru o maxima nevointa, spre mantuire (Pustiul Iudeii, al Hozevei); punctul culminant il constituie Ierusalimul, cu parcurgerea Drumului Floriilor, o privire asupra agoniei din Gradina Ghetsimani, continuand cu Drumul Crucii si apoi inchinarea la Sfantul Mormant.

Am plecat din Israel dorindu-ne sa revenim! Poate pentru mai multe zile, poate si pentru a parcurge drumul spre sudul tarii pentru a urca pe Muntele Sinai!

Impresiile cu siguranta sunt prea personale pentru ca cineva sa isi asume rolul de numitor comun al grupului si sa scrie despre ceea ce “se simte” sau “se vede” intr-un astfel de pelerinaj; pentru ca nu “se simte” ci TU SIMTI , la fel cum nu “se vede” ci TU VEZI … ce anume? Ramane sa descoperi in propriul tau pelerinaj. Ramane sa descoperi cu ochii tai locuri pe care inima te-a chemat sa le vezi atunci cand iti imaginai Schimbarea la Fata de pe Tabor, sa parcurgi drumuri pe care cu ochii mintii le-ai parcurs poate in Duminica Floriilor, sau in Postul Pastelui, cand ti-ai amintit de agonia din Gradina Ghetsimani sau ai incercat sa parcurgi cu Iisus Drumul Crucii pana la Gogota si apoi langa Mormant… vezi, de unde sa am eu cuvinte sa iti pot spune ce am simtit INTRAND IN Sfantul Mormant?!

Ceea ce se poate spune totusi este ca o calatorie in Israel te poate face sa te simti deopotriva turist si pelerin.

Daca experienta de pelerin ramane mult interiorizata si se discuta in cercuri intime si personale despre ea, experienta de turist pe de alta parte este una cu care toti am fost de acord: Israelul este o tara fascinanta, prin diversitate inainte de toate: de la climatul placut-mediteranean, cu vegetatie luxurianta din nord, la zonele cu climat tropical, pana la Marea Moarta, cel mai de jos punct de pe suprafata pamantului sau desertul Negev din sud, cu Golful Eliat la Marea Rosie, despre care sper sa pot scrie mai multe din proprie experienta anul viitor!

Din orice loc te-ai afla in maxim cateva ore poti fi la o mare: Marea Mediterana, Marea Galileii (da, ACEA Mare a Galileii, pe care L-ai vazut cu ochii mintii pe Iisus plutind cu Apostolii, la malul careia ai incercat sa ti-L  imaginezi inmultind pestii si painile!), la Marea Moarta sau Marea Rosie.

In Ierusalim ochiul turistului va surprinde cel mai bine variatatea etnica, culturala, religioasa ce caracterizeaza Israelul; pot spune ca este de departe cel mai cosmopolit loc pe care l-am vazut pana acum!

Experienta Pustiului Iudeii (trecem granita in Palestina, o granita ce nu deranjeaza incursiunea noastra de pelerini) este una care trebuie traita: Bethleem-ul este orasul pe care copii nostri il stiu dupa nume inainte de a invata numele localitatii in care traiesc, din cantecele de Craciun; este orasul care a fost ales ca leagan a lui Iisus; Pustiul Hozevei, al Iudeii ne face sa para minuscula orice osteneala sau smerenie la care ne-am supus vreodata de buna voie, dupa ce vedem pesterile din canioanele de stanci in care s-au retras Pustnicii; turistul din noi, va fi cu siguranta cuprins de grandoarea peisajului, de imensitatea pustietatii in care nu ne imaginam, cu intelegerea noastra omeneasca, cum au supravietuit oamenii aceia … aceia carora azi le spunem Sfinti!

Asadar, aceste randuri nu sunt altceva decat inceputuri de capitole ale impresiilor de calatorie in Israel … ale calatoriei mele; va doresc sa aveti propriile impresii din Tara Sfanta, Israel, locul in care a fost adus cel mai viu si profund mesaj de Iubire! Aveti grija pe unde calcati, s-ar putea ca despre piatra pe care stati sa se fi scris in Biblie!

                                                                                    Impresii redactate de Monica Jurma